Vintips

Tips i beställningssortimentet

Idag ska vi tipsa om två viner, i beställningssortimentet, som under tag har fungerat som husvin hemma hos oss i Ölme. Det är alltid gôtt att ha åtminstone två säkra kort i form av ett rött och ett vitt vin för när du får oväntat besök eller bara ofta svinsugen på ett glas vin. 

 

Först ut har vi Gheppio, Langhe Nebbiolo från 2018. Ett aromatiskt vin med de druvtypiska dofterna och smakerna på rätt ställe. Vinet tillverkas vid Terre del barolo vilket är ett kooperativ av mindre odlare runt om i Piemonte. Här verkar man tillsammans för att kunna producera viner av toppkvaltitet utan att behöva vara en ensamma självgående och ekonomisk stark producent. Vinet är som sagt mycket typiskt för den druva det är producerat på och vi hittar lingon, klarbär, rosblom och oljegrus. Tanninerna är i balans med en snygg syra. Det här vinet passar till det mesta men gärna en pasta al burro eller en fet coppa. Vinet hittar du här! 

 

Sist ut följaktligen av ett vitt vin med ursprung i den underbara Alsace-regionen. Alsace är ett klassiskt vinmarksområde med många soltimmar och torrt klimat för att ligga långt norrut i centraleuropa. Eftersom området rent adminstrativt tillhörde Tyskland så snet som 1815 så är de influenserna därifrån stora. Exempelvis odlingen av den tyska druva Riesling. Alsassisk Riesling har ofta toner av mer mogen frukt och faktisk även tropisk frukt än sin motsvarighet på andra sidan gränsen. Så, vi har valt att tipsa om den friska och nyanserade rieslingen från Jean Biecher Grand Cru  Rosacker. Ett vin som bjuder på grön frukt, kalk, örträdgård men även lite sjysst honung och petroleum i avslutet. Det här kan du också dricka till det mesta, en riktigt allroundspelare i vardagslunken. Till vinet! 

 

Tillfälligt släpp

I dagens tillfälliga släpp har vi en Pinot noir från Santa Barbara i Kalifornien. Au Bon Climat har gjort succéviner  ända sedan starten 1982 då Jim Clendenen valde att ta med sig det han lärt sig i Bordeaux och Bourgogne hem till USA. Årgång 2020 ska inte vara ett undantag. Pampig rik frukt med inslag av jordgubbar och skogshallon, tydlig fatton men även lite av de klassiska brödkryddorna. Lång eftersmak! Passar fin att dricka till en torskrygg med variation på rödbeta och brynt hollandaisesås. Ni hittar den här!

 

För den som har lust att sätta lite extra sprätt på det som är kvar av lönen kommer också en Special Club-betecknad Champagne från Pierre Gimonnet & Fils. Special Club-beteckningen får endast ett utvalda champagner, godkända av jury och medlemmar av Club Trésors de Champagne bli. Det här är en vinös Champagne med stor komplexitet som kommer utvecklas framgångsrikt över de kommande 15-20 åren. Gula höstäpplen, rostat franskbröd, grapezest och hasselnötter finns att hitta på paletten. En banger till vilket skaldjur som helst! Finns här. 

 

 

Fredag och tillfälligt släpp
Vi inleder fredagen med nytt tillfälligt-sortiments-släpp (klockan 10.00) och här har det under veckan varit svårt att välja två pavor att lägga vantarna på. Val har dock gjorts och har bland annat fallit på en Champagne eftersom det idag är Globala Champagnedagen! Joly Coeur de Coteaux, Meunier Brut Nature är en snustorr skumpa från en mindre producent med fokus på hantverk och kvalité. Vinet är gjort på 100 % Meunier vilken är den minst använda av de tre vanligaste druvorna i Champagne-odlingarna.

 

Meunier ger oss hög fruktighet och lite dämpad syra i jämförelse med Champagner där Chardonnay och Pinot Noir ingår. Vi kan förvänta oss röda frukter, bageri samt nyanserad mineralitet och sälta i eftersmak. En flaska som gör sig bäst på egen hand eller tillsammans med en påse lättsaltade chips. Du hittar den här

 

Vi har också ett italienskt rött vin från Gaja och vingården Sito Moresco. Det här ett så kallat instegsvin till en producent som annars producerar viner i 2000-kronors-klassen och uppåt. Vinet är också ovanligt eftersom det är en blandning av de inhemska druvorna Nebbiolo och Barbera (som sällan blandas) tillsammans med den internationella druvan Merlot. Ett komplext vin med inslag av mogna röda bär, apelsincest, kryddighet och tobak. Serveras efter lång luftning till en mustig viltragu eller sparas i några år för ett tillfälle när du vill imponera på dina vinnördskompisar. Du hittar flaskan här